Wat is de levertijd van je kast op maat? De buitenkant en binnenkant van je kast is ontworpen (lees hier er alles over) en nu is het een kwestie van maken. Toch?
Ja. En nee. (daar komt de partypooper weer 🙂 )
Soms is het nodig voor het ontwerp om nog een keer definitief in te meten. Huizen, zélfs nieuwbouwhuizen, zijn nooit 100% haaks en recht. En vooral wanneer we een kast maken die tot het plafond komt, of precies in een nis past, moeten we precies ieder verloopje weten. Meestal meten we alles direct in het eerste gesprek, maar soms zijn we samen tot een ontwerp gekomen waardoor er nog wat extra maten nodig zijn.
Daarna gaan we de technische tekeningen maken. Dat is een plan de campagne hoe we de kast opbouwen. En daarbij houden we rekening met hoe we de kast gaan vervoeren en hoe we hem binnen krijgen. Dus kunnen we het in één geheel maken, of delen we hem op in 2 of misschien zelfs wel 6 stukken?
Ieder gedeelte wordt los uitgetekend en we bedenken dan al hoe we de kast in elkaar gaan zetten. Worden de losse onderdelen met deuvels ter plekke in elkaar gezet? Zijn de elementen op een andere manier vast te zetten? En hoe vallen de deurtjes dan?
Worden het opliggende, half opliggende of inliggende deuren? Al deze keuzes hebben consequenties voor ons bouwplan. En omdat iedere kast toch net even anders is, en in een ander huis komt, kunnen we daarvoor niet een bestaand plan uit de kast halen.
Gelukkig hebben we hier wèl veel ervaring mee, waardoor we weten waar we tegenaan lopen als we keuze A, B, of C nemen.
Daarna maken we het zaagplan. Ieder plankje wordt uitgetekend met alle maten erbij. Ook de accessoires zoals een oplaadtoren, speelgoedbakken en wijnrek worden uitgetekend.
We kijken hoeveel hout we nodig hebben en welke gedeeltes we van museumtransportkisten kunnen maken. Ook maken we dan een berekening voor het aantal scharnieren, LEDspotjes, ladegeleiders en stopcontacten.
Als dat allemaal bekend is, kunnen we bestellen!
Ik kom nog maar een keertje terug op het feit dat het leuke aan een klein bedrijf is dat degene die de intake met je doet, ook je kast ontwerpt, maakt én plaatst. Maar dat dat ook direct het nadeel is. Want wij verdelen onze tijd tussen al die onderdelen, het ontwerpen, maken, plaatsen. In de praktijk betekent het dat het tekenen vooral in de avonduren gebeurd en het maken overdag. (hier werken we aan 😉 )
Wij houden nu een levertijd aan van 12 tot 15 weken, maar dit is met een slag om de arm. Want hoewel we ons best doen om zo gezond mogelijk te leven, ook bij ons kan er wel eens iemand geveld worden door ziekte of iets anders. (ik klop direct even af) En dan heeft dat direct impact op onze levertijden en dus ook op de levertijd van jouw kast op maat, jammergenoeg.
En daarnaast hebben we (en daar zijn we ontzettend blij mee) veel mensen die onze ontwerpen bestellen. Waardoor jouw kast waarschijnlijk niet de eerste in de rij “te maken kasten” staat, maar derde of iets dergelijks. Ook hier zijn we graag open in, want dan heb je namelijk een idee op welke plek je in de rij staat. En als je dan onze Instagram Stories in de gaten houdt, dan weet je ook wanneer er weer een kast geplaatst is en dat jouw kast weer een plekje naar voren is geschoven!
Benieuwd wat het eindresultaat van de technische tekeningen in dit blogbericht zijn? Dat is deze kast! (en als je op de foto klikt, dan kan je nog meer foto’s zien)
Dit is onderdeel van de serie van Idee tot uitvoering: een kast van Studio Hamerhaai.
Hoe bepaal ik de indeling van mijn kast op maat?
Wat kost een kast op maat?
Hoe lang duurt het voordat de kast klaar is?
Oplossingen voor de indeling van je kast.
Het ontwerp van de buitenkant en binnenkant is klaar, en nu?
Kleur kiezen voor je kast